Romanian answer to the British ultimatum of 30 November 1941

Discussions on all aspects of the smaller Axis nations in Europe and Asia. Hosted by G. Trifkovic.
Post Reply
User avatar
dragos
Member
Posts: 531
Joined: 02 Mar 2004, 21:22
Location: Romania
Contact:

Romanian answer to the British ultimatum of 30 November 1941

#1

Post by dragos » 04 Apr 2004, 02:36

Nota Romaniei de raspuns la ultimatumul englez din ziua de 30 Noembrie 1941

Guvernul Regal Roman a luat cunostinta de comunicarea pe care Guvernul Majestatii Sale Britanice i-a facut-o prin mijlocirea Legatiunei Statelor Unite ale Americii.
In fata situaitiei create prin aceasta nota, Guvernul Roman se vede obligat sa faca urmatoarele constatari:

In Iunie 1940 Romania a fost victima unei grave agresiuni din partea U.R. S. S. Dispretuind regulele Dreptului Gintilor, drepturile istorice si de libera determinare ca si obligatiile formal asumate prin actele din 9 februarie 1929 si 3 iulie 1933, Guvernul U.R.S.S. a ocupat Basarabia, Bucovina si Regiunea Herta a Moldovei.

Mai grav decat atat - si acest lucru Guvernul Regal Roman tine sa-l declare fatis, U.R.S.S. este principala vinovata a unor schimbari teritoriale si pe alte granite romanesti, pe care a trebuit sa le sufere Romania din pricina agresiunii sovietice.

Toate actele de neutralitate, neagresiune si recunoastere de drepturi facute Romaniei de U.R.S.S. intre 1929 si 1940 nu apar astfel decat ca mijloace de disimulare a unor scopuri de expansiune si de uzurpare impotriva Romaniei, U.R.S.S. folosind cel dintai prilej a unor situatii internationale, complexe si grele, pentru a dezlantui nu numai actiunea sa de invazie, dar a crea Romaniei grave conditii, din care avea de ales intre prabusirea totala si anarhizarea Sud Estului european si intre acceptarea vremelnica a unei stari de uzurpatiune. Dupa ce agresiunea sovietica si-a atins primele obiective, provocatiunile guvernului sovietic n-au incetat, marturisind astfel vointa sa de a-si continua politica de expansiune si cotropire.

Amintim:
  • 1. Ocupatia brutala a patru ostroave pe Dunare in toamna anului 1940;
  • 2. Incidentele zilnice de frontiera si incercarea continua de a schimba prin forta linia de frontiera;
  • 3. Tendinta de a controla intreg traficul Dunarii maritime;
  • 4. Incercarea de a patrunde prin forta cu vase fluviale in apele romanesti, in ianuarie 1941.
  • 5. Incursiunile neincetate ale aviatiei rusesti, care in lunile aprilie-iunie insemnau 2-7 survoluri zilnice, cu toate protestele Romaniei, dovedind astfel pregatirea unor actiuni militare impotriva Romaniei;
  • 6. Concentrarea masiva de forte militare colosale la frontiera de Nord si Sud-Est a Romaniei cu dispozitive operative si permanente incidente provocate de unitati de recunoastere. Fortele militare sovietice concentrate pe frontiera romana insumau 30 divizii de infanterie, 8 divizii de cavalerie, si 14 brigazi motorizate;
  • 7. Incercarile Comisarului Molotov de a mina securitatea Romaniei si marturisirea scopurilor ruse de expansiune facute deschis si prin acte evidente fata de oamenii de Stat straini;
  • 8. In acest timp Basarabia si Bucovina erau supuse unui regim de distrugere organizata, zeci de mii de oameni suprimati sau inchisi, sute de mii de Romani trimisi in Siberia astfel ca populatia unor centre ca Chisinau a fost considerabil redusa.
In fata acestei situatii grave si sub presiunea celei mai evidente primejdii a numeroaselor divizii concentrate la frontiera, Romania a pornit la 22 iunie 1941 o actiune militara pentru a-si apara fiinta nationala in contra agresiunii care ameninta sa continue si a-si redobandi drepturile uzurpate.

Guvernul Regal Roman este ferm convins ca actiunea sa militara era singura cale prin care putea sa-si asigure salvarea impotriva vizibilei amenintari rusesti, noua agresiune rusa fiind iminenta, asa cum cele mai obiective si categorice constatari de mai tarziu au putut sa confirme.

Pentru a-si apara fiinta nationala, pentru a-si redobandi drepturile si a apara ordinea si civilizatia Sud Estului, Romania nu avea nici o alta cale decat de a lupta alaturi de Marea Putere care s-a angajat in aceasta lupta istorica de aparare a civilizatiei europene si de stavilire a invaziei ce se pregatea impotriva Romaniei si Finlandei intai, impotriva intregii Europe apoi.

Astfel angajata, Romania respecta legile de onoare ale razboiului.

La 22 Iunie, Marea Britanie nu era aliata U.R.S.S. Totusi la 30 Noiembrie 1941, Marea Britanie considera ca Romania ar intreprinde acte de agresiune impotriva Rusiei, aliata Marii Britanii.

Romania n-a intreprins si nu intreprinde acte de agresiune.

Actiunea militara a Romaniei a fost o actiune de legitima aparare in fata agresiunei ruse inceputa in 1940 si ale carei etape urmau sa continue, iar operatiunile militare pentru curatarea frontierei, pentru suprimarea centrului militar sovietic Odessa care, de la 45 km de limanul Nistrului, constituia un focar de vesnica amenintare, dupa cum Crimeea constituia centrul aviatic de vesnica primejduire a teritoriului si petrolului romanese; aceste operatii sunt acte militare naturale ale unui front nascut din agresiune rusa si pe care, in interesul conservarii sale, Romania trebuia sa le savarseasca pentru a-si asigura o zona de liniste.

Guvernul Roman isi face datoria de a reaminti Guvernului Majestatii Sale:
  • 1. Ca prin Conventia din 28 octombrie 1920 de la Paris, Marea Britanie a declarat “granitele fixate prin prezentul tratat ca si suveranitatea Romaniei asupra teritoriilor care sunt prevazute intr-insul nu vor putea fi puse in discutie..."
  • 2. O seama de instrumente internationale intre 1920 si 1939 comportau obligatia de respect solidar al frontierelor.
  • 3. Declaratia Marii Britanii de garantie din 13 Aprilie 1939 prevedea "in cazul unei actiuni care ar ameninta precis independenta Romaniei - etc. etc. Guvernul Majestatii Sale Britanice se obliga sa-i dea tot sprijinul".
Cu toate acestea, cand la data de 26 iunie 1940 U.R.S.S. a facut publica vointa sa de agresiune executata in zilele urmatoare, Guvernul Majestatii Sale Britanice nu a facut nici un act de aparare si de respectare a garantiilor date Romaniei.

Guvernul Regal Roman, amintind Guvernului Majestatii Sale Britanice cumplitele suferinte si amenintari, uzurpari si ocupatii pe care le-au suferit Romanii incepand cu veacul al XVIII-lea de la vecinii lor de la Rasarit si pozitia sanatoasa anticomunista pe care a avut-o Romania in ultimele doua decenii, aparand inca de la 1919 Sud-Estul de primejdia desordinei sociale si a invaziei, isi face datoria de a aminti Guvernului Majestatii Sale Britanice ca aceasta atitudine a gasit in trecut perfecta intelegere a Marii Britanii.

Marturia acestei intelegeri se gaseste in numeroase declaratii facute de oamenii de Stat englezi intre anii 1919 Si 1939, prin care se semnala pericolul agitatiei comuniste impotriva securitatii sociale si politice a Europei.

Guvernul Regal Roman are constiinta ca ceea ce a indeplinit Romania pana azi era singurul mijloc pentru a apara Sud-Estul si a contribui la pastrarea Marilor institutii ale civilizatiei Europei.

Romania a fost victima unei agresiuni cu grave consecinte in 1940 si traia sub amenintarea continuarii fazelor urmatoare ale agresiunii; ea nu putea face in 1941 decat ceea ce a facut. Dar aceasta nu constituie decat o legitima aparare si o jertfa pentru civilizatie.

6 decembrie 1941
Romania’s answer to the British ultimatum of 30 November 1941

Romanian Royal Government has taken notice of the communique that Her Majesty’s Government transmitted by the means of United States of America’s Legation.
Given the situation brought about by this note, Romanian Government is obliged to offer for consideration the following review:

In June 1940 Romania was the victim of a grave aggression of USSR. Disregarding the rules of Nation Rights, the historical rights and the rights of self-determination, as well as the obligations formally assumed by the acts of 9 February 1929 and 3 July 1933, the Government of USSR has taken over Bessarabia, Bukovina and the Hertza Region of Moldavia.

Graver than this – and that is a fact that Romanian Royal Government wants to declare openly, USSR is the main offender in the case of territorial changes on other Romanian borders, changes that Romania had to endure because of the Soviet aggression.

In this light, all the acts of neutrality, non-aggression and recognition of rights made by USSR to Romania between 1929 and 1940, can be seen as dissimulation means for goals of expansion and usurpation upon Romania, USSR taking advantage of the first critical and complex international situation, to unleash not only her invasion, but to bring about hard conditions on Romania, which had to choose between its total collapse and anarchy in South-Eastern Europe, and a temporary state of usurpation. Having achieved its first goals of aggression, the Soviet government did not cease the provocations, showing up its will of continuing the policy of expansion and invasion.

We bring into attention:
  • 1. The brutal occupation of four islets on the Danube in the fall of 1940;
  • 2. Daily harasses at borders and the continuous strive to change the borderline by force;
  • 3. The tendency to take over the shipping routes on the seaside Danube;
  • 4. Steady intrusions of the Russian airforce, of 2-7 surveys per day during April-June, with all Romanian protests, proving the preparation of military operations against Romania;
  • 5. The massive concentration of military forces at the Northern and South-Eastern borders of Romania, with operative disposals and reconnaissance raids. The Soviet forces deployed on Romanian border comprised 30 infantry divisions, 8 cavalry divisions and 14 motorized brigades;
  • 6. The attempts of Commissar Molotov to sap the security of Romania, and the revealment of Russian goals of expansion, by speech or actions towards foreign statesmen;
  • 7. In the same time, Bessarabia and Bukovina were subject of organized destruction, tens of thousands of people were suppressed or imprisoned, hundreds of thousands Romanians were banished into Siberia, therefor population of centres as Kishinev was severely diminished.

In face of this grave situation and under the pressure of the threat rendered by the many Soviet divisions at the borders, on 22 June 1941 Romania has set in a military action for preserving its national entity against the never ceasing aggression and for re-establishing its stolen rights.

Romanian Royal Government strongly believes that its military action was the only way to fulfill its salvation from the Russian threat, a new aggression being impending, as proven afterwards by the most objective and categorical findings.

To defend its national entity, to re-establish its rights and to preserve the order and civilization of the South-East (of Europe), Romania had no other choice than to fight beside the Great Power (Germany) which engaged in this historical fight to defend the European civilization and to counter the invasion that was to come upon Romania and Finland first, then upon the rest of Europe.

Engaged in this war, Romania respects the rules of honor.

On 22 June, Great Britain was not allied with USSR. Nevertheless, on 30 November 1941, Great Britain considers that Romania carries out aggression acts against Russia, the ally of Great Britain.

Romania did not carry out and does not carry out aggression acts.

The military action which Romania has undertaken is a legitimate act of defense against the Russian aggression, begun in 1940 and following after, and the military operations for cleansing the border, for reducing the military center of Odessa, which at 45-km away from the liman of Dniester was a focus of permanent threat, as well as Crimea was a center of airpower covering the Romanian territory and oil; these operations are natural military actions on a front born by Russian aggression, and which Romania had to undertake in order to secure a zone of peace.

Romanian Government fulfills its duty to remember Her Majesty’s Government that:
  • 1. At the Paris Convention of 28 October 1920, Great Britain officially stated that “the borders regulated by the present treaty, as well as the Romanian sovereignty on the territories stipulated in it, cannot be reconsidered…”
  • 2. A series of international regulations between 1920 and 1939 required the borders to be respected in a solidary manner.
  • 3. The Great Britain’s declaration of guarantee, of 13 April 1939, stipulated that “in case of an action that threatens the independence of Romania … Her Majesty’s Government is obliged to offer its assistance”.
In spite of these, when on 26 June 1940 USSR divulged its aggression, accomplished in the following days, Her Majesy’s Government did not undertake any action to defend or to respect the guarantees offered to Romania.

The Romanian Royal Government, remembering Her Majesty’s Government the terrible sufferings and threats, usurpations and occupations that Romanian people had endured since the 18th century from its Eastern neighbors, and the healthy anti-communist position that Romania displayed in the last two decades, defending since 1919 the South-Eastern (Europe) against social disorder and invasion, must emphasize the fact that in the past, this kind of attitude was strongly supported by Great Britain.

Arguments can be found in many declarations of English statesmen between 1919 and 1939, declarations which raised the alarm of communist threat against the social and political security of Europe.

Romanian Royal Government believes that what Romania had accomplished by this day, it was the only thing that could be done for defending the South-Eastern (Europe) and for preserving the Great institutions of European civilization.

Romania was the victim of an aggression with grave consequences in 1940, and it was living under the threat of further aggressions; what it did in 1941 was the only thing to be done. But this is nothing else than a self defense and a sacrifice for civilization.

6 December 1941
http://www.worldwar2.ro

Post Reply

Return to “Minor Axis Nations”